[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Baldachyz owocami Å›cinamy sekatorem, nożyczkami lub ostrym nożem, kiedyzdecydowana wiÄ™kszość z nich jest już zupeÅ‚nie dojrzaÅ‚a.Po zebraniu z baldachów odrzucamy jagody jeszcze zielone, gdyż zawierajÄ… tzw.kwas pruski (cyjanowodory) i sÄ… toksyczne (zwiÄ…zek znika w miarÄ™dojrzewania owoców).Jagody rozÅ‚ożone cienkÄ… warstwÄ… suszymyw dobrym przewiewie, poczÄ…tkowo w temperaturze 35, a pózniej55CC.Z wysuszonych baldachów owoce ocieramy na sitach lubobrywamy rÄ™cznie.Kwiaty bzu zawierajÄ… flawonoidy, kwasy wielofenolowe i or­ganiczne, garbniki, aminy, sole mineralne (do 9%) oraz nie poznanydotÄ…d zwiÄ…zek zwiÄ™kszajÄ…cy wydzielanie potu.W dojrzaÅ‚ych owocachznaleziono cukry redukujÄ…ce (okoÅ‚o 20%), pektyny, garbniki, kwasywielofenolowe i organiczne, witaminÄ™ C i B, sole mineralne.Kwiaty dziaÅ‚ajÄ… przede wszystkim napotnie i lekko moczopÄ™dnie.Owoce zdecydowanie zwiÄ™kszajÄ… wydzielanie potu, podobnie jak kwiatysÄ… moczopÄ™dne, a przede wszystkim należą do ziół skutecznie usuwa-53 jÄ…cych z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.WykazujÄ…też zdolność zmniejszania bólu.A oto przetwory z kwiatów i owoców bzu czarnego, które możemyprzygotować w naszym domu.Napar z kwiatów.AyżkÄ™ kwiatów zalewamy szklankÄ… wrzÄ…cejwody, pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, odcedzamyi pijemy 3 4 razy dziennie po szklance w przeziÄ™bieniach jakowspomagajÄ…cy Å›rodek przeciwgorÄ…czkowy i napotny lub dla zwiÄ™k­szenia wydzielania moczu.Odwar z owoców.1 2 Å‚yżki owoców zalewamy szklankÄ… wody,podgrzewamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut na maÅ‚ym ogniu,odstawiamy na kwadrans i przecedzamy.Pijemy 1/3 1/2 szklankidziennie jako Å›rodek moczopÄ™dny, Å‚agodnie przeczyszczajÄ…cy i wspo­magajÄ…cy w reumatyzmie, chorobie gośćcowej, chorobach zakaznychi niektórych schorzeniach skórnych.Sok z owoców.Surowe owoce bzu czarnego od razu miksujemy,przecieramy przez sito, sÅ‚odzimy dodajÄ…c 30 dag cukru na litr soku,rozlewamy do starannie umytych butelek i pasteryzujemy, czyliwstawiamy w butelkach do dużego garnka z wodÄ…, doprowadzamy dowrzenia i gotujemy przez 20 30 minut.Sok pijemy 2 3 razy dzienniepo 1 2 Å‚yżek w grypie, przeziÄ™bieniach, w migrenie, rwie kulszowej,zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.PowidÅ‚a.Owoce gotujemy z miodem, aż zgÄ™stniejÄ….AyżkÄ™ powideÅ‚możemy rozpuÅ›cić w szklance wody i pić codziennie przy objawachzÅ‚ej przemiany materii.(We Francji do powideÅ‚ dodaje siÄ™ niecozagÄ™szczonego soku z malin i czarnych jagód).Wino z dojrzaÅ‚ych owoców.Do 7 1 wody dodajemy 2 2,5 kgcukru, zagotowujemy, studzimy, wsypujemy 3 1 Å›wieżych owoców bzuczarnego, podgrzewamy nie dopuszczajÄ…c do wrzenia, po czymstudzimy pod przykryciem, dodajemy 2 dag drożdży, dokÅ‚adniemieszamy i przelewamy do gÄ…siora, postÄ™pujÄ…c dalej jak z każdymdomowym winem.Wino z owoców bzu (im starsze tym lepsze)reguluje trawienie, poprawia apetyt, usuwa zbÄ™dne zÅ‚ogi, a podgrzanemożna podawać także w przeziÄ™bieniu.NiegdyÅ› sokiem z bzu wzmacniano barwÄ™ innych win, zwÅ‚aszczatypu porto.Kwiaty czarnego bzu wchodzÄ… w skÅ‚ad mieszanki Pyr o san,owoce  Nor mos an, a wyciÄ…g  pÅ‚ynu Bet as o 1.Bez czarny doceniany byÅ‚ przez zioÅ‚olecznictwo od najdawniejszychczasów.Jeden z najwiÄ™kszych lekarzy starożytnoÅ›ci  Hipokrates(460 377 r.p.n.e.) zalecaÅ‚ korzeÅ„ bzu jako najlepszy Å›rodek napotny.54 W 19 r.n.e.Plinius pisze, że  LiÅ›cie, korzonki i kwiaty bzu gotowanew starym winie, wypÄ™dzajÄ… wodÄ™ z organizmu.Wywaru tego pić należydwie filiżanki dziennie.Napój ten dziaÅ‚a także chÅ‚odzÄ…co przysparzeniach, a zmieszany z mÄ…kÄ… kukurydzianÄ… i ugotowany na papkÄ™leczy ukÄ…szenie wÅ›ciekÅ‚ego psa.Zwieże i mÅ‚ode listki bzu, posolonei spożywane z oliwÄ…, wydalajÄ… z żoÅ‚Ä…dka flegmÄ™ i żółć".W praktykachplemion sÅ‚owiaÅ„skich kwiat zerwany 24 czerwca w poÅ‚udnie i usmażonystosowany byÅ‚ przeciwko febrze.A SyreÅ„ski pisze:  UkÄ…szonym odjaszczurki z korzenia warzonego pić dobrze i ranÄ™ wymywać.BiaÅ‚ogÅ‚o­wom zaÅ› czarno wÅ‚osy farbuje mazane sokiem jagodowym".JakoÅ›rodek napotny i w przeziÄ™bieniach zachwala go w latach trzydziestychnaszego stulecia dr Breyer:  Gdy tylko czujemy po zziÄ™bniÄ™ciu Å‚ubprzemÄ™czeniu dreszcze, należy poÅ‚ożyć siÄ™ do łóżka, przykryć dobrzei wypić kilka szklanek herbaty z kwiatu bzowego, a najczęściej niedopuÅ›cimy do poważnej choroby" [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzylatki.xlx.pl