[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.planowania, organizowania, motywowania i kontrolowania.Kontroling jesttraktowany jako proces zarządzania za pomocą zysku.W metodzie kontrolingowej wyróżnia sięcentra zysku i kosztów.Magazyny z reguły są zaliczane do elementów kosztotwórczych, stądmówiąc o kontrolingu magazynowym mamy na myśli przede wszystkim obserwację kosztówmagazynowania w układzie logistycznego łańcucha kosztów oraz kształtowanie się wskaźnikówekonomicznych charakteryzujących funkcjonowanie magazynu.Można więc przyjąć, że kontrolingmagazynowy opiera się na module kosztów logistyki, funkcjonującym w przedsiębiorstwie jakosamodzielne pozabilansowe źródło informacji, lub w przypadku funkcjonowania w przedsiębiorstwierachunkowości zarządczej moduł ten stanowi jej element.Stosując kontroling w magazynie, opróczdanych kosztowych obserwowanych dla wydzielonych miejsc generujących koszty, jak i całegomagazynu, wykorzystuje się również jako elementy pomocnicze obserwacji wskaźniki wydajności,operacyjne logistyczne wskaźniki pracy magazynu związanych z poziomem obsługi klienta,wskaźników kosztów działalności magazynów oraz wskaźniki ekonomiczne.Zadaniem kontrolingumagazynowego, poza bezpośrednią pełną obserwacją miejsc generowania kosztów związanych zprzepływem materiałów i informacji, jest również obserwacja danych dotyczących logistycznychwskaźników obsługi klienta, realizowanej przez magazyn.Wskaźniki najczęściej używane w procesach obserwacji kosztów magazynowania dotyczą:1.kosztu magazynowania na jednostkę wartości zapasu;2.kosztu magazynowana na jednostkę powierzchni lub przestrzeni - objętości;3.kosztu utrzymania zapasu;4.kosztu składowania;5.kosztu magazynowania;6.kosztów efektywności działań magazynu;- 40 -7.kosztów zatrudnienia;8.kosztów utrzymania magazynu;9.kosztów eksploatacji urządzeń i wyposażenia magazynu.Tab.4.Zestawienie wybranych wskaźników kosztów magazynowaniaL.p.Nazwa wskaźnikaSposób obliczenia1Koszt magazynowania na jednostkęKoszt m.agazynow na iaK=wartości zapasumwSuma w.artości z.apasu2Koszt magazynowania na jednostkęKoszt m.agazynow na iaK=na jednostkę pojemnościmpPowierzch in a.lub.Pr zestrzeń3Koszt utrzymania zapasuKoszt m.agazynowania + Kapitał z.amrożonyK =uzWartość z.apasu / liczbę.jednostek4Wskaźnik kosztu magazynowaniaKoszt m.agazynowania.w.( t )W=kmWielkość o.brotu.w.( t )5Wskaźnik kosztu składowaniaKoszt m.agazynowania.(w.t )W =ksWartość z.apasu ś.redniego.w.( t )6Wskaźnik efektywności działańW= Różnica k.osztu.jedn.⋅ Wielkość o.brotu m.agazynow ge oedmmagazynu7Wskaźnik kosztu utrzymaniaKoszt m.agazynowania.w.( t )W=powierzchni magazynowejkupmPowierzch in a m.agazynu8Wskaźnik zatrudnienia w magazynieKoszt z.atrudnienia.w.( t )W=zmPoziom z.atrudnienia m.w.agazynie9Wskaźnik kosztu eksploatacjiKoszt e.ksploata jc i u.rządzeń.w.( t )W=urządzeń magazynowychkeumWartość u.rządzeń w.( t )- 41 -Logistyka zaopatrzeniaOcena i wybór dostawcówWybór źródeł zakupuProcesy zakupu stanowią istotny element tworzenia systemu logistycznego (łańcucha dostaw).Powinny one być zgodne z koncepcją 7R (7W) właściwych: klientów, produktów, jakości (kondycji),ilości, miejsc, czasów, kosztów.Ocena dostawcy jest jednym z istotnych elementów tworzeniasystemu zakupów.Dla większości polskich przedsiębiorstw wymóg przeprowadzania takiej ocenywynika z zakładowych systemów zarządzania jakością, opartych zwłaszcza na normach ISO 9000.W literaturze podawane są różne czynniki podejmowania decyzji o wyborze źródeł zakupu.Na tejpodstawie określono kryteria wyboru dostawców.Są to9:-jakość oferowanych materiałów, surowców, półfabrykatów (dotrzymanie ustalonych norm),-poziom cen i ich stabilność,-niezawodność, rzetelność, szybkość, terminowość i elastyczność dostawy,-odległość od źródła dostaw (koszt transportu, cena, czas dostawy),-oferowana skala i struktura rzeczowa dostaw oraz techniczna spójność asortymentu,-zgodność ze strukturą zapotrzebowania odbiorcy,-warunki, terminy płatności,-oferowane terminy (harmonogramy) dostaw umożliwiające redukcję zapasów (np.JIT),-oferowane warunki reklamacji jakościowych i ilościowych.-opinia o dostawcy ( image),-możliwości prowadzenia wspólnych przedsięwzięć lub interesów,-zgodność norm, systemów jakości, certyfikatów, itp.Algorytm postępowania w wyborze dostawców składa się z następujących kroków:1.Sporządzenie zbioru potencjalnych dostawców danego materiału, surowca lub półfabrykatu.2.Ustalenie kryteriów oceny (jakość, cena jednostkowa, terminowość dostaw, kompletnośćdostaw, wielkość zamówienia, poziom obsługi).3.Ustalenie zasad punktacji w odniesieniu do poszczególnych kryteriów (od 0 do 100 punktów)- tab.5.4.Ustalenie wag dla poszczególnych kryteriów (wewnętrzny system) - tab.6 (dwa podejścia).5.Ocena dostawców wg kryteriów i wag oraz obliczenie wskaźników oceny (na podstawie kartykontroli dostaw).6.Analiza wyników obliczeń i wybór dostawcy.7.Sporządzenie arkusza dostawcy.Tab.5.Zbiór danych do oceny kryteriówLp.Kryterium wyboruPunkt odniesieniaOcena1JakośćCertyfikat ISO 9001 lub ISO 9002.100 pkt - jakość bez zastrzeżeń.Wyniki audytu przeprowadzonego u50 pkt - niewielkie niezgodności.dostawcy.0 pkt - poważne niezgodnościDotychczasowe doświadczenie.(dostawa odrzucona).2Cena jednostkowaNajkorzystniejsza z cen (CN)90 pkt - najkorzystniejsza cena.dostawców.CD>CN X = 90 - [(CD-CN)/CN] x 100.Cena dostawcy (CD).CD 3dla klasy B:V(B)=(SWB-SWA)/(SIB-SIA); [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzylatki.xlx.pl