[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.WyÅ‚ożyć wszystko na sito, a gdysok Å›cieknie, dodać dla lepszego smaku trochÄ™ soku z cytryny, wlać w butelki imocno zakorkować.Sposób drugi.PrzyrzÄ…dza siÄ™ syrop z melonów w ten sam sposób, jak z pigw.PozostaÅ‚y owoc użyć na konfiturÄ™.Syrop ten używa siÄ™ do robienia lodów lub wody.429557.Syrop ananasowyPrzy robieniu konfitury z ananasów odchodzi dużo obierzyn i odpadków; wszystkoto nalać lekkim gorÄ…cym syropem i tak pozostawić przez 24 godziny.Wtenczas,dodawszy cukru, wszystko razem kilka razy zagotować, przecedzić przez płótno izlać w butelki.Użyć do lodów, ponczu, sorbetów itp.558.Sok żurawinowyKwartÄ™ dojrzaÅ‚ych żurawin nalać gorÄ…cÄ… wodÄ…, tylko tyle, aby je objęła, na ostrymogniu gotować, aż siÄ™ rozgotujÄ…, odlać na sito na miskÄ™ kamiennÄ… i pozostawić wchÅ‚odnym miejscu przez 24 godziny do sklarowania.Unika siÄ™ przez to zgalareceniasoku.Poczym sok przefiltrować; dodać na litr pÅ‚ynu kilo cukru, zagotować iostudzony zlać w butelki.559.Sok żurawinowy bez cukruNajlepsze na taki sok sÄ… żurawiny przemarzniÄ™te.NaÅ‚ożyć ich peÅ‚en garnekkamienny, wstawić w ciepÅ‚y piec, najlepiej po chlebie, a gdy popÄ™kajÄ… i sok puszczÄ…,zlać go przez gÄ™ste sito na miskÄ™.Gdy ostygnie, pozlewać w butelki i mocnozakorkować.Wyborny do legumin i do lemoniady.560.Soki owocoweTrzy sÄ… rodzaje przyrzÄ…dzenia soków: 1) soki sterylizowane, 2) sokiprzefermentowane i 3) soki gotowane czyli syropy.Niezmiernie maÅ‚orozpowszechnione sÄ… u nas soki owocowe w stanie czystym przeważnie znamy tylkoalbo syropy owocowe, albo soki przefermentowane.Tymczasem soki wielu owoców,nawet jabÅ‚ek i gruszek, oraz jagodowe, same w sobie dajÄ… nadzwyczaj smacznynapój, który przez caÅ‚e lata trwa niezmieniony i w każdej porze roku sÅ‚użyć może doużytku.ZwÅ‚aszcza dla przeciwników alkoholu, albo dla chorych na cukrzycÄ™ jest tonapój.godny ze wszech miar polecenia.PodajÄ™ tu wypróbowany sposób robieniatych soków.43056l.Soki sterylizowanePrzy wyrobie soków sterylizowanych czyli wyjaÅ‚owionych najważniejszymszczegółem jest niedopuszczanie ich do fermentacji, tym samem do rozkÅ‚adu cukruna alkohol i kwas wÄ™glowy.Jako Å›rodka ku temu używa siÄ™ ogrzania soku wzamkniÄ™tych butelkach do temperatury, przy której zostajÄ… zniszczone grzybkidrożdżowe, a jednoczeÅ›nie i inne.Owoce na wybór każdego soku powinny być dojrzaÅ‚e; nadpsute należy wyÅ‚Ä…czyć,aby pÅ‚yn nastÄ™pnie nie posiadaÅ‚ nieprzyjemnego smaku.Owoce zmiażdżyć, sokzaraz wycisnąć, przepuÅ›cić przez gÄ™ste sito, lub worek z płótna, albo z rzadkiejflaneli i zlać do czystych butelek z grubego szkÅ‚a, nie dopeÅ‚niajÄ…c ich na jakie 6centymetrów.Jest to konieczne ze wzglÄ™du na powiÄ™kszenie siÄ™ objÄ™toÅ›ci pÅ‚ynu przynastÄ™pnym ogrzewaniu.Butelki korkować najlepiej przy pomocy maszynki, korkamiwyborowymi, pierwej wyparzonymi, poczym je przewiÄ…zać szpagatem, lub Å›ciÄ…gnąćdrutem.Po takim przygotowaniu, umieszcza siÄ™ butelki w kotle na pokÅ‚adzie z siana,sÅ‚omy lub weÅ‚ny drzewnej, albo na wstawionym dnie z listew drewnianych i tymsamym materiaÅ‚em oddziela siÄ™ jednÄ… od drugiej.PrzygotowujÄ…c soki w dużej iloÅ›ci na sprzedaż, dobrze jest posiÅ‚kować siÄ™ aparatemWecka.Woda w kotle, już uprzednio podgrzana na 30-35°C, winna zupeÅ‚niepokrywać butelki.Po wstawieniu butelek, temperaturÄ™ wody trzeba podnieśćmożliwie szybko do 60-65°C co jest nader ważne, gdyż inaczej może rozpocząć siÄ™fermentacja soku w butelkach, a z niÄ… wywiÄ…zywanie siÄ™ kwasu wÄ™glowego,cisnÄ…cego na korki i powodujÄ…cego · niekiedy ich wysadzenie.Temperatura wody niepowinna też przekraczać wskazanych granic, w przeciwnym bowiem razie sokprzyjmie nieprzyjemny smak od zbytniego nagrzania.W temperaturze 60-65°C,pozostawia siÄ™ butelki przez pół godziny, co wystarcza do wyjaÅ‚owienia soku.Potym czasie można butelki zaraz wyjąć strzegÄ…c od przeciÄ…gu, ustawić na podkÅ‚adziez sukna.KocioÅ‚.po ostudzeniu w nim wody znów do 35°C, posÅ‚uży dosterylizowania nowej partii butelek.Gdy butelki zupeÅ‚nie już ostygnÄ…, usuwa siÄ™ zkorków drut lub szpagat, wystajÄ…ce nieraz korki obcina siÄ™ równo, a Å‚ebki ichzanurza siÄ™ w roztopionej parafinie lub laku, poczym soki przenosi siÄ™ do suchejpiwnicy.Tu po pewnym czasie utworzy siÄ™ na dnie butelek osad z różnych częścizanieczyszczajÄ…cych, a nad nim ustoi siÄ™ klarowny pÅ‚yn, który trzeba oddzielić odosadu co nie wymaga jednak poÅ›piechu i czÄ™sto uskutecznia siÄ™ dopiero zimÄ….Wtym celu butelki otwiera siÄ™ ostrożnie, aby nie zmÄ…cić osadu; ciecz czystÄ… zlewa siÄ™na miskÄ™, a mÄ™ty wyrzuca siÄ™ w worek z flaneli lub filcu.Przy wiÄ™kszych iloÅ›ciachpÅ‚ynu do klarowania polecić można nabycie filtru azbestowego.Po otrzymaniuklarownego już pÅ‚ynu, wlewa siÄ™ go znowu do czystych butelek i ponowniewyjaÅ‚awia przez pół godziny, w temperaturze 60-65°C poczym nastÄ™puje ostudzenie431butelek i zaopatrzenie korków powÅ‚okÄ… z laku czy parafiny jak to wyżej wskazano.Ponieważ teraz niema już obawy o utworzenie siÄ™ osadu, butelki możnaprzechowywać w pozycji leżącej.W ten sposób utrwalane soki owocowe pozostajÄ…przez lata w stanie niezmienionym i zachowujÄ… naturalny aromat owocu.Wartośćich odżywcza jest wyższa, niż odpowiednich win; posiadajÄ… bowiem nie tylko wiÄ™cejbiaÅ‚ka ale, co główne, zachowujÄ… cukier w postaci cukru gronowego i owocowego, tojest w formie najÅ‚atwiej przyswajalnej i najpodatniejszej dla organizmu ludzkiego.Najlepiej nadajÄ… siÄ™ do tego: maliny, porzeczki i wiÅ›nie.562.Soki przefermentowaneSposób przygotowania ich jest nastÄ™pujÄ…cy: Pogniecione maliny, obrane zkorzonków, wiÅ›nie lub porzeczki obrane z gaÅ‚Ä…zek, kÅ‚aść w obszerne szklane sÅ‚oje,zawiÄ…zać rzadkim płótnem albo muÅ›linem i ustawiajÄ…c na sÅ‚oÅ„cu, trzymać dosfermentowania (przez 8-10 dni), tj.do oddzielenia siÄ™ czystego soku od miazgi [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl trzylatki.xlx.pl
.WyÅ‚ożyć wszystko na sito, a gdysok Å›cieknie, dodać dla lepszego smaku trochÄ™ soku z cytryny, wlać w butelki imocno zakorkować.Sposób drugi.PrzyrzÄ…dza siÄ™ syrop z melonów w ten sam sposób, jak z pigw.PozostaÅ‚y owoc użyć na konfiturÄ™.Syrop ten używa siÄ™ do robienia lodów lub wody.429557.Syrop ananasowyPrzy robieniu konfitury z ananasów odchodzi dużo obierzyn i odpadków; wszystkoto nalać lekkim gorÄ…cym syropem i tak pozostawić przez 24 godziny.Wtenczas,dodawszy cukru, wszystko razem kilka razy zagotować, przecedzić przez płótno izlać w butelki.Użyć do lodów, ponczu, sorbetów itp.558.Sok żurawinowyKwartÄ™ dojrzaÅ‚ych żurawin nalać gorÄ…cÄ… wodÄ…, tylko tyle, aby je objęła, na ostrymogniu gotować, aż siÄ™ rozgotujÄ…, odlać na sito na miskÄ™ kamiennÄ… i pozostawić wchÅ‚odnym miejscu przez 24 godziny do sklarowania.Unika siÄ™ przez to zgalareceniasoku.Poczym sok przefiltrować; dodać na litr pÅ‚ynu kilo cukru, zagotować iostudzony zlać w butelki.559.Sok żurawinowy bez cukruNajlepsze na taki sok sÄ… żurawiny przemarzniÄ™te.NaÅ‚ożyć ich peÅ‚en garnekkamienny, wstawić w ciepÅ‚y piec, najlepiej po chlebie, a gdy popÄ™kajÄ… i sok puszczÄ…,zlać go przez gÄ™ste sito na miskÄ™.Gdy ostygnie, pozlewać w butelki i mocnozakorkować.Wyborny do legumin i do lemoniady.560.Soki owocoweTrzy sÄ… rodzaje przyrzÄ…dzenia soków: 1) soki sterylizowane, 2) sokiprzefermentowane i 3) soki gotowane czyli syropy.Niezmiernie maÅ‚orozpowszechnione sÄ… u nas soki owocowe w stanie czystym przeważnie znamy tylkoalbo syropy owocowe, albo soki przefermentowane.Tymczasem soki wielu owoców,nawet jabÅ‚ek i gruszek, oraz jagodowe, same w sobie dajÄ… nadzwyczaj smacznynapój, który przez caÅ‚e lata trwa niezmieniony i w każdej porze roku sÅ‚użyć może doużytku.ZwÅ‚aszcza dla przeciwników alkoholu, albo dla chorych na cukrzycÄ™ jest tonapój.godny ze wszech miar polecenia.PodajÄ™ tu wypróbowany sposób robieniatych soków.43056l.Soki sterylizowanePrzy wyrobie soków sterylizowanych czyli wyjaÅ‚owionych najważniejszymszczegółem jest niedopuszczanie ich do fermentacji, tym samem do rozkÅ‚adu cukruna alkohol i kwas wÄ™glowy.Jako Å›rodka ku temu używa siÄ™ ogrzania soku wzamkniÄ™tych butelkach do temperatury, przy której zostajÄ… zniszczone grzybkidrożdżowe, a jednoczeÅ›nie i inne.Owoce na wybór każdego soku powinny być dojrzaÅ‚e; nadpsute należy wyÅ‚Ä…czyć,aby pÅ‚yn nastÄ™pnie nie posiadaÅ‚ nieprzyjemnego smaku.Owoce zmiażdżyć, sokzaraz wycisnąć, przepuÅ›cić przez gÄ™ste sito, lub worek z płótna, albo z rzadkiejflaneli i zlać do czystych butelek z grubego szkÅ‚a, nie dopeÅ‚niajÄ…c ich na jakie 6centymetrów.Jest to konieczne ze wzglÄ™du na powiÄ™kszenie siÄ™ objÄ™toÅ›ci pÅ‚ynu przynastÄ™pnym ogrzewaniu.Butelki korkować najlepiej przy pomocy maszynki, korkamiwyborowymi, pierwej wyparzonymi, poczym je przewiÄ…zać szpagatem, lub Å›ciÄ…gnąćdrutem.Po takim przygotowaniu, umieszcza siÄ™ butelki w kotle na pokÅ‚adzie z siana,sÅ‚omy lub weÅ‚ny drzewnej, albo na wstawionym dnie z listew drewnianych i tymsamym materiaÅ‚em oddziela siÄ™ jednÄ… od drugiej.PrzygotowujÄ…c soki w dużej iloÅ›ci na sprzedaż, dobrze jest posiÅ‚kować siÄ™ aparatemWecka.Woda w kotle, już uprzednio podgrzana na 30-35°C, winna zupeÅ‚niepokrywać butelki.Po wstawieniu butelek, temperaturÄ™ wody trzeba podnieśćmożliwie szybko do 60-65°C co jest nader ważne, gdyż inaczej może rozpocząć siÄ™fermentacja soku w butelkach, a z niÄ… wywiÄ…zywanie siÄ™ kwasu wÄ™glowego,cisnÄ…cego na korki i powodujÄ…cego · niekiedy ich wysadzenie.Temperatura wody niepowinna też przekraczać wskazanych granic, w przeciwnym bowiem razie sokprzyjmie nieprzyjemny smak od zbytniego nagrzania.W temperaturze 60-65°C,pozostawia siÄ™ butelki przez pół godziny, co wystarcza do wyjaÅ‚owienia soku.Potym czasie można butelki zaraz wyjąć strzegÄ…c od przeciÄ…gu, ustawić na podkÅ‚adziez sukna.KocioÅ‚.po ostudzeniu w nim wody znów do 35°C, posÅ‚uży dosterylizowania nowej partii butelek.Gdy butelki zupeÅ‚nie już ostygnÄ…, usuwa siÄ™ zkorków drut lub szpagat, wystajÄ…ce nieraz korki obcina siÄ™ równo, a Å‚ebki ichzanurza siÄ™ w roztopionej parafinie lub laku, poczym soki przenosi siÄ™ do suchejpiwnicy.Tu po pewnym czasie utworzy siÄ™ na dnie butelek osad z różnych częścizanieczyszczajÄ…cych, a nad nim ustoi siÄ™ klarowny pÅ‚yn, który trzeba oddzielić odosadu co nie wymaga jednak poÅ›piechu i czÄ™sto uskutecznia siÄ™ dopiero zimÄ….Wtym celu butelki otwiera siÄ™ ostrożnie, aby nie zmÄ…cić osadu; ciecz czystÄ… zlewa siÄ™na miskÄ™, a mÄ™ty wyrzuca siÄ™ w worek z flaneli lub filcu.Przy wiÄ™kszych iloÅ›ciachpÅ‚ynu do klarowania polecić można nabycie filtru azbestowego.Po otrzymaniuklarownego już pÅ‚ynu, wlewa siÄ™ go znowu do czystych butelek i ponowniewyjaÅ‚awia przez pół godziny, w temperaturze 60-65°C poczym nastÄ™puje ostudzenie431butelek i zaopatrzenie korków powÅ‚okÄ… z laku czy parafiny jak to wyżej wskazano.Ponieważ teraz niema już obawy o utworzenie siÄ™ osadu, butelki możnaprzechowywać w pozycji leżącej.W ten sposób utrwalane soki owocowe pozostajÄ…przez lata w stanie niezmienionym i zachowujÄ… naturalny aromat owocu.Wartośćich odżywcza jest wyższa, niż odpowiednich win; posiadajÄ… bowiem nie tylko wiÄ™cejbiaÅ‚ka ale, co główne, zachowujÄ… cukier w postaci cukru gronowego i owocowego, tojest w formie najÅ‚atwiej przyswajalnej i najpodatniejszej dla organizmu ludzkiego.Najlepiej nadajÄ… siÄ™ do tego: maliny, porzeczki i wiÅ›nie.562.Soki przefermentowaneSposób przygotowania ich jest nastÄ™pujÄ…cy: Pogniecione maliny, obrane zkorzonków, wiÅ›nie lub porzeczki obrane z gaÅ‚Ä…zek, kÅ‚aść w obszerne szklane sÅ‚oje,zawiÄ…zać rzadkim płótnem albo muÅ›linem i ustawiajÄ…c na sÅ‚oÅ„cu, trzymać dosfermentowania (przez 8-10 dni), tj.do oddzielenia siÄ™ czystego soku od miazgi [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]