[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jeżeli mają być nadziewane konfiturami lub jabłkami, trzeba je cienkorozwałkować, pokrajać w kawałki, nałożyć konfiturami i przykryć drugą warstwąciasta.325 209.Ciastka domowe francuskie40 deka świeżego.wymoczonego z soli masła wycisnąć przez serwetę, tak aby wodyw nim nie było.Włożyć je w donicę, lub w głęboką salaterkę, wymieszać z 2 całymisurowymi jajami, dodać małą filiżankę dobrej słodkiej śmietany i wgnieść w to 40deka mąki.Ciasto wykłada się na stolnicę, wałkuje lekko i kraje ciastka w kształciedużych pierogów.Po wierzchu smaruje się piórkiem rozbitym jajem i posypujegrubo miałkim cukrem, zmieszanym dla zapachu z otartą cytrynową skórką lubsiekanymi słodkimi migdałami.Ciastka te należy piec w gorącym ale nierozpalonym piecu 20-25 minut, bo w zbyt chłodnym się rozlewają.210.Ciasto na prędce do kawyKubek wody zagotować z kubkiem masła i zaparzyć tym 2 kubki mąki, wymieszaćdobrze i wystudzić, Następnie wbić 4 całe jajka, 4 żółtka, dodać cukru podługupodobania, cokolwiek cytrynowej skórki wymieszać całą masę dobrze, rozpostrzećciasto na blachę, wysmarowaną masłem, posypać cukrem, migdałami siekanymi iupiec w piecu.211.PtysieZmieszać 5 łyżek wody z 5 łyżkami klarowanego masła i wstawić na ogień; gdy sięzagotuje, wsypać 5 łyżek mąki, włożyć cukru podług upodobania i ogrzać trochę nawolnym ogniu; następnie wystudzić, wbić 12 żółtek i jak zupełnie wystygnie,domieszać krótko przed pieczeniem pianę z białek, robić szprycą lub ręką kółka,posypać cukrem i wstawić w piec.212.Kruche ciastkaWziąć 6 na twardo ugotowanych żółtek i utrzeć je w donicy, dodać 40 dekawymoczonego masła, 20 deka cukru, utrzeć całą masę na śmietanę i domieszać 10 gr.amonium carbonicum.Masę wyłożyć na stolnicę i wgnieść tyle mąki, aby ciastolekko wałkować się dało; następnie rozwałkować i wykrawać foremką lub szklankąmałe ciasteczka.Po wierzchu posypać grubo tłuczonym cukrem i piec w niezbytgorącym piecu.326 213.Kruche ciastka innym sposobemCztery na twardo ugotowane żółtka rozetrzeć dobrze w donicy, 40 deka masłaświeżego, wymoczonego z soli, utrzeć na śmietanę, wsypać trochę więcej niż 10 dekacukru, dodać jedno całe surowe jajo i jedno surowe żółtko, wsypać łyżeczkę od kawyamonium carbonicum, najpiękniejszej mąki 1/2 kilo, z której połowę umleć razem wdonicy, a drugą połowę wgnieść na stolnicy przed wykrawaniem ciastek.Ciastka tenależy robić w chłodnym miejscu a piec w gorącym piecu do 20 minut.214.Kruche ciastka bez jajUtrzeć w donicy na śmietanę 40 deka masła świeżego wymoczonego, dodać 40 dekacukru, znów dobrze trzeć, potem wgnieść 60 deka mąki, wywałkować ciasto cienko iwykrawać szklanką lub foremką ciasteczka; posypać je siekanymi migdałami i piecw niezbyt gorącym piecu.215.Ciastka kruche do herbaty40 deka świeżego masła, 1/2 szklanki świeżej kwaśnej śmietany, 40 deka mąki i 10deka cukru, 1 całe jajo, zagnieść na kruche ciasto.Rozwałkować niezbyt cienko,wykrawać foremki i na blachę wyłożoną niesmarowanym papierem wyłożyć.Posmarować ciastka jajkiem i posypać grubym cukrem z tartymi słodkimi migdałami(z dodaniem cokolwiek gorzkich).Piec w niezbyt gorącym piecu.216.Paluszki kruche do herbatyZagnieść na stolnicy 40 deka mąki przesianej z 4 żółtkami, 200 gramami świeżegomasła, 2 łyżkami cukru, dolewając tyle śmietanki, aby ciasto było twardawe.Ręką nastolnicy ukręcać okrągłe wałeczki, które krajać podług miary w równe paluszki,układać na blachę i wstawić w dobrze ciepły piec, posmarowawszy przedtempiórkiem jajkiem rozbitym z wodą.Gdy nabiorą koloru rumianego, są wtedy kruchewyjąć z pieca i układać w słój szklany dla dłuższego przechowania.Można je,posmarowane jajkiem, posypać odrobinkę miałką solą, kto lubi.327 217.Paluszki słone40 deka kartofli, w wilję dnia ugotowanych, przepuścić przez maszynkę, dodać dotego 40 deka mąki, 20 deka masła i trochę soli.Z ciasta tego dobrze wyrobionegorobić paluszki, posmarować jajkiem i posypać solą i karolkiem.Paluszki te z blachąwsunąć w piec niezbyt gorący na 20 minut i zaraz po upieczeniu na stół wydać.218.Obwarzaneczki do herbaty40 deka najpiękniejszej mąki, 30 gr.drożdży rozpuszczonych w jednej ósmej litramleka, łyżkę masła i jedną ósmą litra dobrej kwaśnej śmietany, łyżkę cukru, zagnieśćwszystko razem.Ciasto powinno być wolne, i robić, biorąc po kawałku wielkościorzecha włoskiego obwarzaneczki cienkie, o ile się dadzą, układać z dala jeden oddrugiego na blachę masłem wysmarowaną, postawić w ciepłym miejscu abypodrosły, a gdy znać, że się ruszyły, posmarować żółtkiem rozbitym z wodą, posypaćsolą z kminkiem wymieszaną i wstawić w miernie gorący piec; gdy się dobrzezrumienią, wyjąć z pieca.219.Ciastka królewskie20 deka masła umleć, 20 deka cukru wsypać w nie od razu, wbić 5 żółtek i trzeć.Ubićtymczasem do sztywności białka z 5 jaj i dokładać do masy 1 łyżkę mąki kartoflanejaż się wypotrzebuje 20 deka.Dodać 10-12 gorzkich migdałów startych i ucieraćwszystko godzinę.Wyłożyć na blachę masłem wysmarowaną, posypać słodkimitartymi migdałami i cukrem i wstawić w niezbyt gorący piec.220.Ciastka z pianką i jagodamiUpiec z kruchego ciasta placuszki z wałeczkiem.Ubić na pianę 1/4 litra gęstejśmietany z cukrem, zaprawionym sproszkowaną wanilią, napełnić nią ciasteczka iobłożyć wkoło śmietany jagodami zaprawionymi poprzednio cukrem.328 221.Ciastka cukroweWziąć 10 deka masła wymoczonego i utrzeć na śmietanę z 20 deka cukru i 4 jajami.Następnie.wgnieść w to 30 deka mąki, rozwałkować ciasto, wykrawać foremkąciastka, cukrem je posypać i piec w letnim piecu.222.Biszkopty francuskie%7łółtek 16 utrzeć do białości z 20 deka miałkiego cukru, dodając po trochu 1/4 litrapszennej lub lepiej kartoflanej mąki; następnie białka ubite na pianę lekko domieszać.W formy papierowe, masłem wysmarowane, nalać masy, lub też kłaść na blachękupki ciasta i zaraz w ciepły piec wstawić, nie ruszając ich aż się upieką.Jeżelizanadto się rumienią trzeba je papierem przykryć, bo muszą się dobrze wysuszyć.223.Biszkopciki10 żółtek miele się przez pół godziny z 40 deka cukru, dosypując po trochu 40 dekamąki kartoflanej.10 białek ubić na pianę, wymieszać i kłaść na blachę masłemwysmarowaną.Piec mniej więcej kwadrans.Gdy gotowe, krajać w paski i wysuszyćna blasze, aż nie chrupią.Jeżeli kto lubi, można dodać wanilii.224.Piramidowa masaSparzyć 200 gr [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzylatki.xlx.pl