[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Niewielkieilości witaminy D spotykamy w wątrobie zwierzęcej, żółtkach, maśle, mleku,drożdżach.Witamina D pobrana z pożywieniem jest biologicznie nieczynna(prowitamina) i jej właściwa aktywacja odbywa się w wątrobie i nerkach.Przemiananieaktywnej formy witaminy D w związek biologicznie czynny jest regulowanastężeniem wapnia i fosforu w płynach ustrojowych oraz hormonami.Endogenna, czyli wewnątrzustrojowa witamina D, wytwarza się przez naświetlanieskóry dziecka promieniami nadfioletowymi (w skórze gromadzą się przyjęte zpokarmem prowitaminy).Produkcja ta najczęściej nie zaspokaja potrzeb ustrojudziecka, stąd konieczność podawania dodatkowych porcji kalcyferolu, poczynając od2 4 miesiąca życia.Zapotrzebowanie na witaminę D jest wysokie i waha się wszerokich granicach od 400 do 3000 j.m.na dobę, w zależności od wieku dziecka, stanujego zdrowia, warunków klimatycznych i in.Dawkę witaminy ustala lekarz, gdyżnadmiar tego związku (podobnie jak witaminy A) jest wybitnie szkodliwy dlaorganizmu (występuje m.in.wzrost stężenia fosforu i wapnia we krwi i moczu, co możedoprowadzić do niedomogi krążenia oraz niewydolności nerek).Przedawkowanie witaminy D u kobiet w ciąży wywiera szkodliwy wpływ na rozwójpłodu, powodując u noworodka hiperkalcemię (nadmiar wapnia).Witamina D odgrywa zasadniczą rolę w procesach kostnienia i jej niedobór jestgłównym powodem krzywicy.Reguluje przyswajanie wapnia oraz fosforu236 w ustroju.Kumuluje się w organizmie i częściowo przechodzi do mleka matki (dlategodzieci karmione piersią są mniej narażone na krzywicę).Witamina D ma ogromne znaczenie w prawidłowym rozwoju dziecka, zwłaszcza wokresie niemowlęcym.Witamina E (tokoferol) działa na wielu szlakach metabolicznych, jest czynnikiemwpływającym na procesy rozrodcze, bierze udział w metabolizmie niektórych ważnychzwiązków (np.glukozy), działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi,zapobiega utlenianiu witaminy A.Z przewodu pokarmowego wchłania się dobrze,zwłaszcza w obecności tłuszczów (jest rozpuszczalna w tłuszczach).Jej niedobory udzieci spotyka się bardzo rzadko, u dorosłych mogą wywołać objawy degeneracyjne zestrony skóry (także włosów i paznokci), i układu nerwowego, wątroby, nerek, mięśni.Najbogatszym zródłem tej witaminy są kiełki zbóż (głównie pszenicy i kukurydzy),ponadto występuje ona w większych ilościach w olejach roślinnych (np.w oliwie zoliwek i oleju sojowym), w owocach rokitnika i świeżej papryce, w orzeszkachziemnych, nasionach lnu, kukurydzy, liściach sałaty, kapusty, a z ziół  w liściachpokrzywy i mięty.Leczniczo stosuje się witaminę E w postaci preparatów gotowych (nieraz wmieszaninie z witaminą A), np.w okresie pokwitania lub w krwiomoczu podczaszapalenia kłębuszkowego nerek u dzieci (tylko z przepisu lekarza).Witamina F pod względem chemicznym jest zespołem niezbędnych nienasyconychkwasów tłuszczowych występujących w olejach roślinnych (głównie kwasu linolowego,linolenowego).Stosuje się ją w leczeniu różnych chorób skóry, np.lir wyprysku(egzema), łuszczycy i in.Otrzymywana z oleju lnianego jest pod-stawowymskładnikiem preparatu Linomag używanego w różnych formach do pielęgnowania skórydziecka.Z wielu olejów i tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowenajlepiej działa jako witamina F olej lniany oraz olej Otrzymany z kiełków zbożowych iolej z nasion wiesiołka (Oenothera biennis L.)Witamina H (biotyna) występuje w drożdżach, grochu, fasoli, żółtku, wątrobie ( iinnych podrobach), mleku.Jest także częściowo wytwarzana przez bakterie jelitowe.Przy jej niedoborze (może wystąpić np.po doustnym podaniu sulfaguanidyny,streptomycyny lub innych antybiotyków) obserwuje się zmiany skórne z jednoczesnymzłuszczaniem naskórka, stany zapalne błon śluzowych (zanik brodawek językowych),poza tym inne objawy ogólne.Leczniczo jest podawana w łojotoku, suchym zapaleniuskóry, czyraczności i in., najczęściej jako składnik kompleksu witamin B.Bogatymzródłem witaminy H jest mleko, bób, kalafior, grzyby, mięso i drożdże.Witamina K (filochinon) składa się ze związków K1, K2 i K3, pochodnychnaftochinonu.Nazywana jest witaminą przeciwkrwotoczną, gdyż jest niezbędna doprawidłowego krzepnięcia krwi (bierze udział w wytwarzaniu protrombiny).Znajdujesię w szpinaku, kapuście, kalafiorach, pomidorach, czerwonej papryce, liściachkrwawnika i pokrzywy.Ponadto jest produkowana wewnątrzustrojowe przez bakteriejelitowe.Z tego też względu jej niedobory zdarzają się tylko wyjątkowo, np.po długotrwałym leczeniu niektórymi silnie działającymi chemio-terapeutykami, wupośledzonym wchłanianiu witaminy K z jelit, na tle ostrych chorób wątroby (np.żółtaczka mechaniczna lub wirusowa); czasami u noworodków w postaci skazykrwotocznej wskutek złego przenikania tej witaminy przez237 łożysko (tzw.czarna choroba noworodków).Objawem awitaminozy K jest rozwójskazy krwotocznej spowodowanej zmniejszeniem się stężenia protrombiny we krwi.Nadmiar tej witaminy jest toksyczny i wywołać może wzrost krzepliwości krwi,czasem hemolizę i krwiomocz.Witamina PP jest to nazwa zbiorowa dla grupy pochodnych kwasu nikotynowego,wykazujących działanie przeciwpelagryczne (pelagra  choroba skóry, u nas niespotykana).Witamina ta pełni wiele funkcji w organizmie jako składnik enzymów.Zwiększa zdolność wydalania szkodliwych produktów przemiany materii przezorganizm.Jej zródłem są: mięso, ryby, drożdże, otręby pszenne i ryżowe, pietruszka,ziemniaki, niektóre przyprawy (np.papryka).Sporo jej również jest w owocach dzikiejróży i czarnej jagody.Niedobory witaminy PP w początkowym okresie objawiają się bólami i zawrotamigłowy, zaburzeniami pamięci, osłabieniem i in.Przy dłużej trwającej hipowitaminoziewystępuje zapalenie skóry, biegunka.Leczniczo stosuje się witaminę PP wodmrożeniach, wrzodziejącym zapaleniu jelit, schorzeniach skóry i jamy ustnej,zaburzeniach błędnika.Jednak na ogół niedobory witaminy PP występują dość rzadko,gdyż organizm może sam wytworzyć tę witaminę z aminokwasu tryptofanu, obecnegow pokarmach białkowych.Witamina U tak nazywany jest czynnik przeciwwrzodowy występujący w sokukapusty białej (Brassica oleracea var.capitata L.).Hamuje on sekrecję sokużołądkowego i ułatwia gojenie owrzodzeń w przewodzie pokarmowym.Leczniczostosuje się sok kapusty wyciśnięty ze świeżych liści, spożywany bezpośrednio pootrzymaniu lub przygotowany w formie proszku (po odparowaniu soku), w chorobiewrzodowej żołądka i dwunastnicy, w nieżytach przewodu pokarmowego wywołanychubocznym działaniem niektórych leków (np.pochodnych kwasu salicylowego), takżeprofilaktycznie.Jak wynika z przedstawionego opisu, witaminy są szeroko reprezentowane w świecieroślin.Spotykamy je w owocach, warzywach, ziołach.Mają one bardzo duże znaczeniew prawidłowym odżywianiu człowieka oraz w leczeniu i profilaktyce chorób także udzieci.ROZLINY TRUJCEOstre lub śmiertelne zatrucia roślinami dziko rosnącymi w zasadzie występują dośćrzadko, pomijając zatrucia grzybami.Jednak wśród dzieci zdarzają się stosunkowoczęściej i z reguły mają grozniejszy przebieg niż u dorosłych [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzylatki.xlx.pl