X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.-Jeszcze dwie noce i znów będziemy w drodze!Cieszyła się.On również.Ale jego radość była słodko-gorzka.Mieli przed sobą jeszcze dwie noce w miękkim łóżkuhotelowym, z drzwiami uchylonymi do pokoju dzieci.Jeszcze dwie noce w swoich ramionach.Być może trzy noce nastatku w drodze do Auckland.I potem koniec.Jeremy nie wierzył w ciąg dalszy.183 Gdyby nie złoto, które znaleziono w Coroman-del, jego życierównie dobrze mogłoby się skończyć.Zwiąteczny jadłospis FionyDopasowany jest do czasów współczesnych i obliczony nacztery osoby, poza sałatką owocową, której wystarczy dlasześciu.Najczęściej można zaserwować do dania wino, któregosię w nim użyło, ale to kwestia smaku - a wszystko to smakujerównie dobrze popijane wodą.Nie wypróbowałam dań bez winaw przepisie, ale przypuszczam, że białe wino można zastąpićsokiem z jabłek, a czerwone sokiem z winogron lub niecowyrazistszym, nie za słodkim sokiem z porzeczek itp.Należy wkażdym razie uważać, by całkowita ilość płynu zgadzała się zprzepisem! Miejmy nadzieję, że wasz posiłek będzieprzyjemniejszy niż świąteczny obiad O'Connorów w Muriwai.Powodzenia!PRZEGRZEBK I GRZYBY W SOSIE Z BIAAEGO WINA12 przegrzebków3 dl wytrawnego białego winawoda1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka soli* Przegrzebek zwyczajny - jadalny gatunek małża, wysokoceniony pod względem kulinarnym.Mięso zawiera dużożelaza, zaliczany do owoców morza (przyp.red.), "dl -decylitr czyli 1/10 litra (przyp.red.).184 świeżo zmielony czarny pieprz12 małych grzybów, np.pieczarek, pokrojonychw drobne plasterki3 szalotki lub 1 mała cebula, drobno posiekana 2 łyżkiposiekanej pietruszki4 łyżki masła 2 łyżki mąki11 dl śmietanki ryż na 4 porcjeWłożyćprzegrzebki na patelnię z winem, posiekaną cebulą,solą, pieprzem i odrobiną wody (w miarę potrzeby) - tak, byprzykryć przegrzebki.Gotować na wolnym ogniu, pozwalającmałżom naciągnąć przez 5 minut.Gwałtowne gotowaniepowoduje, że przegrzebki robią się twarde!Wyciągnąć przegrzebki z wywaru i dobrze je odsączyć.Możnaje pokroić na cienkie plasterki.Przecedzić i zachować wywar.Ugotować ryż.Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć lekko grzyby,pietruszkę i szalotkę lub cebulę przez ok.5 minut.Wmieszać mąkę i po trochu przecedzony wywar.Na koniecdodać śmietankę i zagotować, dorzucić przegrzebki i szybkopodgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.Podawać z ugotowanym ryżem na małych talerzykach lub wumytych muszlach przegrzebków.Można podawać jako danie główne, odpowiednio zwiększającporcje.185 WOAOWINA W CZERWONYM WINIE1 kg wołowiny (w zależności od tego, jak elegancki ma to byćposiłek, można użyć różnych kawałków mięsa - na co dzieńmoże być rostbef, na wyjątkowe okazje polędwica.)33 dl czerwonego wina3 cebule2 liście laurowe2 gałązki tymiankuskórka otarta z umytej cytryny4 łyżki oleju 2 łyżki masła2 cienkie plasterki boczku 2 łyżki skrobi kukurydzianej 21 dlwody2 ząbki czosnku (w całości)1 bukiet ziół - np.tymianek, pietruszka i liścielaurowe, związane razemsól i pieprz do smaku12 małych grzybów, pieczarek itp.Pokroić mięso na małe kostki i zamarynować przez noc wczerwonym winie, plasterkach cebuli, liściach laurowych,gałązkach tymianku, skórce cytrynowej i 2 łyżkach oleju.Rozgrzać resztę oleju i masło na patelni i usmażyć na złotodrobno pokrojony boczek i 2 posiekane cebule.Przełożyć dorondla.Osuszyć mięso, zachowując marynatę.Oprószyć skrobiąkukurydzianą i zrumienić na patelni w pozostałym maśle.Dodać marynatę, wodę, czosnek,186 bukiet ziół i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, przelać dorondla i dobrze wymieszać z boczkiem.Przykryć rondel igotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.Można równieżpiec równie długo w glinianym naczyniu w piekarnikurozgrzanym do 15Q�C.Podsmażyć lekko grzyby w 2 łyżkach masła i dodać do daniana 10 minut przed podaniem.Przed podaniem wyjąć ząbki czosnku i bukiet ziół.FIGI W WINIE I MIODZIE500 g świeżych fig ok.31 dl białego wina 8 łyżek miodu 11 dlśmietankiWłożyć figi na patelnię, dodać tyle wina, by przykryło owoce [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzylatki.xlx.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.