[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.-Jeszcze dwie noce i znów bÄ™dziemy w drodze!CieszyÅ‚a siÄ™.On również.Ale jego radość byÅ‚a sÅ‚odko-gorzka.Mieli przed sobÄ… jeszcze dwie noce w miÄ™kkim łóżkuhotelowym, z drzwiami uchylonymi do pokoju dzieci.Jeszcze dwie noce w swoich ramionach.Być może trzy noce nastatku w drodze do Auckland.I potem koniec.Jeremy nie wierzyÅ‚ w ciÄ…g dalszy.183Gdyby nie zÅ‚oto, które znaleziono w Coroman-del, jego życierównie dobrze mogÅ‚oby siÄ™ skoÅ„czyć.ZwiÄ…teczny jadÅ‚ospis FionyDopasowany jest do czasów współczesnych i obliczony nacztery osoby, poza saÅ‚atkÄ… owocowÄ…, której wystarczy dlaszeÅ›ciu.Najczęściej można zaserwować do dania wino, któregosiÄ™ w nim użyÅ‚o, ale to kwestia smaku - a wszystko to smakujerównie dobrze popijane wodÄ….Nie wypróbowaÅ‚am daÅ„ bez winaw przepisie, ale przypuszczam, że biaÅ‚e wino można zastÄ…pićsokiem z jabÅ‚ek, a czerwone sokiem z winogron lub niecowyrazistszym, nie za sÅ‚odkim sokiem z porzeczek itp.Należy wkażdym razie uważać, by caÅ‚kowita ilość pÅ‚ynu zgadzaÅ‚a siÄ™ zprzepisem! Miejmy nadziejÄ™, że wasz posiÅ‚ek bÄ™dzieprzyjemniejszy niż Å›wiÄ…teczny obiad O'Connorów w Muriwai.Powodzenia!PRZEGRZEBK I GRZYBY W SOSIE Z BIAAEGO WINA12 przegrzebków3 dl wytrawnego biaÅ‚ego winawoda1 maÅ‚a cebula, drobno posiekana 1 Å‚yżeczka soli* Przegrzebek zwyczajny - jadalny gatunek małża, wysokoceniony pod wzglÄ™dem kulinarnym.MiÄ™so zawiera dużożelaza, zaliczany do owoców morza (przyp.red.), "dl -decylitr czyli 1/10 litra (przyp.red.).184Å›wieżo zmielony czarny pieprz12 maÅ‚ych grzybów, np.pieczarek, pokrojonychw drobne plasterki3 szalotki lub 1 maÅ‚a cebula, drobno posiekana 2 Å‚yżkiposiekanej pietruszki4 Å‚yżki masÅ‚a 2 Å‚yżki mÄ…ki11 dl Å›mietanki ryż na 4 porcjeWÅ‚ożyćprzegrzebki na patelniÄ™ z winem, posiekanÄ… cebulÄ…,solÄ…, pieprzem i odrobinÄ… wody (w miarÄ™ potrzeby) - tak, byprzykryć przegrzebki.Gotować na wolnym ogniu, pozwalajÄ…cmałżom naciÄ…gnąć przez 5 minut.GwaÅ‚towne gotowaniepowoduje, że przegrzebki robiÄ… siÄ™ twarde!WyciÄ…gnąć przegrzebki z wywaru i dobrze je odsÄ…czyć.Możnaje pokroić na cienkie plasterki.Przecedzić i zachować wywar.Ugotować ryż.Rozgrzać masÅ‚o na patelni i podsmażyć lekko grzyby,pietruszkÄ™ i szalotkÄ™ lub cebulÄ™ przez ok.5 minut.Wmieszać mÄ…kÄ™ i po trochu przecedzony wywar.Na koniecdodać Å›mietankÄ™ i zagotować, dorzucić przegrzebki i szybkopodgrzać, nie dopuszczajÄ…c do wrzenia.Podawać z ugotowanym ryżem na maÅ‚ych talerzykach lub wumytych muszlach przegrzebków.Można podawać jako danie główne, odpowiednio zwiÄ™kszajÄ…cporcje.185WOAOWINA W CZERWONYM WINIE1 kg woÅ‚owiny (w zależnoÅ›ci od tego, jak elegancki ma to byćposiÅ‚ek, można użyć różnych kawaÅ‚ków miÄ™sa - na co dzieÅ„może być rostbef, na wyjÄ…tkowe okazje polÄ™dwica.)33 dl czerwonego wina3 cebule2 liÅ›cie laurowe2 gaÅ‚Ä…zki tymiankuskórka otarta z umytej cytryny4 Å‚yżki oleju 2 Å‚yżki masÅ‚a2 cienkie plasterki boczku 2 Å‚yżki skrobi kukurydzianej 21 dlwody2 zÄ…bki czosnku (w caÅ‚oÅ›ci)1 bukiet ziół - np.tymianek, pietruszka i liÅ›cielaurowe, zwiÄ…zane razemsól i pieprz do smaku12 maÅ‚ych grzybów, pieczarek itp.Pokroić miÄ™so na maÅ‚e kostki i zamarynować przez noc wczerwonym winie, plasterkach cebuli, liÅ›ciach laurowych,gaÅ‚Ä…zkach tymianku, skórce cytrynowej i 2 Å‚yżkach oleju.Rozgrzać resztÄ™ oleju i masÅ‚o na patelni i usmażyć na zÅ‚otodrobno pokrojony boczek i 2 posiekane cebule.PrzeÅ‚ożyć dorondla.Osuszyć miÄ™so, zachowujÄ…c marynatÄ™.Oprószyć skrobiÄ…kukurydzianÄ… i zrumienić na patelni w pozostaÅ‚ym maÅ›le.Dodać marynatÄ™, wodÄ™, czosnek,186bukiet ziół i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, przelać dorondla i dobrze wymieszać z boczkiem.Przykryć rondel igotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.Można równieżpiec równie dÅ‚ugo w glinianym naczyniu w piekarnikurozgrzanym do 15Q°C.Podsmażyć lekko grzyby w 2 Å‚yżkach masÅ‚a i dodać do daniana 10 minut przed podaniem.Przed podaniem wyjąć zÄ…bki czosnku i bukiet ziół.FIGI W WINIE I MIODZIE500 g Å›wieżych fig ok.31 dl biaÅ‚ego wina 8 Å‚yżek miodu 11 dlÅ›mietankiWÅ‚ożyć figi na patelniÄ™, dodać tyle wina, by przykryÅ‚o owoce [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl trzylatki.xlx.pl
.-Jeszcze dwie noce i znów bÄ™dziemy w drodze!CieszyÅ‚a siÄ™.On również.Ale jego radość byÅ‚a sÅ‚odko-gorzka.Mieli przed sobÄ… jeszcze dwie noce w miÄ™kkim łóżkuhotelowym, z drzwiami uchylonymi do pokoju dzieci.Jeszcze dwie noce w swoich ramionach.Być może trzy noce nastatku w drodze do Auckland.I potem koniec.Jeremy nie wierzyÅ‚ w ciÄ…g dalszy.183Gdyby nie zÅ‚oto, które znaleziono w Coroman-del, jego życierównie dobrze mogÅ‚oby siÄ™ skoÅ„czyć.ZwiÄ…teczny jadÅ‚ospis FionyDopasowany jest do czasów współczesnych i obliczony nacztery osoby, poza saÅ‚atkÄ… owocowÄ…, której wystarczy dlaszeÅ›ciu.Najczęściej można zaserwować do dania wino, któregosiÄ™ w nim użyÅ‚o, ale to kwestia smaku - a wszystko to smakujerównie dobrze popijane wodÄ….Nie wypróbowaÅ‚am daÅ„ bez winaw przepisie, ale przypuszczam, że biaÅ‚e wino można zastÄ…pićsokiem z jabÅ‚ek, a czerwone sokiem z winogron lub niecowyrazistszym, nie za sÅ‚odkim sokiem z porzeczek itp.Należy wkażdym razie uważać, by caÅ‚kowita ilość pÅ‚ynu zgadzaÅ‚a siÄ™ zprzepisem! Miejmy nadziejÄ™, że wasz posiÅ‚ek bÄ™dzieprzyjemniejszy niż Å›wiÄ…teczny obiad O'Connorów w Muriwai.Powodzenia!PRZEGRZEBK I GRZYBY W SOSIE Z BIAAEGO WINA12 przegrzebków3 dl wytrawnego biaÅ‚ego winawoda1 maÅ‚a cebula, drobno posiekana 1 Å‚yżeczka soli* Przegrzebek zwyczajny - jadalny gatunek małża, wysokoceniony pod wzglÄ™dem kulinarnym.MiÄ™so zawiera dużożelaza, zaliczany do owoców morza (przyp.red.), "dl -decylitr czyli 1/10 litra (przyp.red.).184Å›wieżo zmielony czarny pieprz12 maÅ‚ych grzybów, np.pieczarek, pokrojonychw drobne plasterki3 szalotki lub 1 maÅ‚a cebula, drobno posiekana 2 Å‚yżkiposiekanej pietruszki4 Å‚yżki masÅ‚a 2 Å‚yżki mÄ…ki11 dl Å›mietanki ryż na 4 porcjeWÅ‚ożyćprzegrzebki na patelniÄ™ z winem, posiekanÄ… cebulÄ…,solÄ…, pieprzem i odrobinÄ… wody (w miarÄ™ potrzeby) - tak, byprzykryć przegrzebki.Gotować na wolnym ogniu, pozwalajÄ…cmałżom naciÄ…gnąć przez 5 minut.GwaÅ‚towne gotowaniepowoduje, że przegrzebki robiÄ… siÄ™ twarde!WyciÄ…gnąć przegrzebki z wywaru i dobrze je odsÄ…czyć.Możnaje pokroić na cienkie plasterki.Przecedzić i zachować wywar.Ugotować ryż.Rozgrzać masÅ‚o na patelni i podsmażyć lekko grzyby,pietruszkÄ™ i szalotkÄ™ lub cebulÄ™ przez ok.5 minut.Wmieszać mÄ…kÄ™ i po trochu przecedzony wywar.Na koniecdodać Å›mietankÄ™ i zagotować, dorzucić przegrzebki i szybkopodgrzać, nie dopuszczajÄ…c do wrzenia.Podawać z ugotowanym ryżem na maÅ‚ych talerzykach lub wumytych muszlach przegrzebków.Można podawać jako danie główne, odpowiednio zwiÄ™kszajÄ…cporcje.185WOAOWINA W CZERWONYM WINIE1 kg woÅ‚owiny (w zależnoÅ›ci od tego, jak elegancki ma to byćposiÅ‚ek, można użyć różnych kawaÅ‚ków miÄ™sa - na co dzieÅ„może być rostbef, na wyjÄ…tkowe okazje polÄ™dwica.)33 dl czerwonego wina3 cebule2 liÅ›cie laurowe2 gaÅ‚Ä…zki tymiankuskórka otarta z umytej cytryny4 Å‚yżki oleju 2 Å‚yżki masÅ‚a2 cienkie plasterki boczku 2 Å‚yżki skrobi kukurydzianej 21 dlwody2 zÄ…bki czosnku (w caÅ‚oÅ›ci)1 bukiet ziół - np.tymianek, pietruszka i liÅ›cielaurowe, zwiÄ…zane razemsól i pieprz do smaku12 maÅ‚ych grzybów, pieczarek itp.Pokroić miÄ™so na maÅ‚e kostki i zamarynować przez noc wczerwonym winie, plasterkach cebuli, liÅ›ciach laurowych,gaÅ‚Ä…zkach tymianku, skórce cytrynowej i 2 Å‚yżkach oleju.Rozgrzać resztÄ™ oleju i masÅ‚o na patelni i usmażyć na zÅ‚otodrobno pokrojony boczek i 2 posiekane cebule.PrzeÅ‚ożyć dorondla.Osuszyć miÄ™so, zachowujÄ…c marynatÄ™.Oprószyć skrobiÄ…kukurydzianÄ… i zrumienić na patelni w pozostaÅ‚ym maÅ›le.Dodać marynatÄ™, wodÄ™, czosnek,186bukiet ziół i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, przelać dorondla i dobrze wymieszać z boczkiem.Przykryć rondel igotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.Można równieżpiec równie dÅ‚ugo w glinianym naczyniu w piekarnikurozgrzanym do 15Q°C.Podsmażyć lekko grzyby w 2 Å‚yżkach masÅ‚a i dodać do daniana 10 minut przed podaniem.Przed podaniem wyjąć zÄ…bki czosnku i bukiet ziół.FIGI W WINIE I MIODZIE500 g Å›wieżych fig ok.31 dl biaÅ‚ego wina 8 Å‚yżek miodu 11 dlÅ›mietankiWÅ‚ożyć figi na patelniÄ™, dodać tyle wina, by przykryÅ‚o owoce [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]